fredag 28 mars 2014

Berättelseskrivande med planering och checklista

Veckans arbete har handlat mycket om skrivande och kamratrespons. Vi har alltid genomgångar och gemensamt arbete innan eleverna jobbar individuellt eller parvis.

I måndags startade vi upp berättelseskrivande utifrån ett uppslag i Diamantjaktens arbetsbok.


Vi pratade om karaktärer, miljö, problem och lösning. Eleverna var bekanta med begreppen sedan tidigare arbeten. De hade många förslag på vad berättelsen skulle kunna innehålla då vi först planerade den gemensamma texten.

Skrivschema är vi också bekanta med sedan länge och det blir så tydligt när man använder sig av det för att strukturera upp sin berättelse med början, mitten och slut. Det blev bara lite ändringar i skrivschemats rubriker så att det skulle passa ihop med arbetsbokens upplägg. Vi använde oss denna gång av början, problem och lösning. Skrivschemat tydliggör att alla rutor måste fyllas i för att berättelsen ska vara välplanerad.

Grupperna fick först planera och skriva gemensam berättelse med mig innan de fick arbeta på egen hand. Det är bra att träna på att strukturera skrivandet och träna på skrivregler gemensamt.


Sörgruppens planering

Vinstlotten
Det var en gång en pojke som hette Fred. Han hade ljust hår och blåa ögon. En dag var han på tivoli och köpte en lott. Han vann 5000 kronor på lotten! Han blev så glad så han hoppade med händerna i luften.
Han hoppade förbi en damm och plötsligt flög vinstlotten ner i dammen. Han blev jätteledsen och ringde sina kompisar och bad om hjälp.
Vännerna kom på en gång. De använde ett metspö för att få upp lotten.
Fred och de tre vännerna tog ut 5000 kronor och åkte massa roliga karuseller, åt glass och köpte mysiga gosedjur. Det blev den bästa dagen i deras liv!

av Sörgruppen

Norrgruppens planering

Drakens nya vän
Det var en gång en drake som bodde i en grotta. Draken hette Albert. Den var röd och grön.
Draken kände sig ensam så han gick ut ur sin grotta. Plötsligt! Ett spöke hoppade fram och sa:
-        Buuu!
Albert blev så rädd så han kissade på sig!
-        Hej, jag heter Olof! sa spöket glatt. Och jag gillar varma kramar.
Draken Albert förstod att han inte behövde vara rädd.
-        Vill du leka med mig? frågade Olof.
-        -  Gärna! sa Albert med ett stort leende.
När de hade lekt en stund gick de hem till spöket Olofs stall och fikade saft och bullar.

av Norrgruppen

Vi kollade sedan av med vår checklista att vi fått med allt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...