söndag 6 oktober 2013

SO i härliga höstveckan

Under naturskolan höll vi oss på skolgården.

SO-övningen vi gjorde i torsdags kallas för Labyrinten och till den behöver man använda sig av ett rutnät. I fotbollplanens grus var det lätt att dra upp Rutlandet med ca kvadratmeter stora rutor i 5x5 format.


Till att börja med hjälptes vi åt att passa kartan mot norr. Den röda linjen visar vartåt norr är. Sedan placerade vi in föremålen som föreställde stenar, hus och höjder i rätt ruta. Till slut fick alla gå den linjerade rutten som var inritad på kartan. Vid varje sväng skulle kartan passas rätt, alltså mot norr. En rolig övning, som också krävde koncentration. Alla barn visade stort intresse.


Nu har fyra veckor gått med vårt regelarbete i klassen. Två belöningar har delats ut hittills. Den första var 10 minuter längre rast +  ett bokmärke. Den andra belöningen i fredags skulle vara film 30 min, men tekniken strulade till det lite, så vi får fylla på med lite mer av den belöningen en annan dag.

Var cool som en koala.

Veckans regel är "Låt någon vara om någon säger sluta". Till elevernas förtjusning spelade fröknarna upp en liten teater för att visa hur man kan följa Koalametoden för att försöka undvika bråk. Om någon kommer för att retas ska man först säga: - Sluta! Om personen ändå fortsätter retas ska man försöka strunta i den, vända ryggen åt och inte möta blicken. Om det ändå fortsätter ska man lugnt därifrån. Det kan hända att man då också känner att man måste gå till en vuxen för att få hjälp.

Om alla följer regeln och slutar direkt då någon säger sluta skulle vi kunna hjälpas åt att undvika konflikter. 

Vi tränar mer i veckan som kommer! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inför v 17

Hej Nu känns det som att våren verkligen har kommit. Hoppas det fina vädret har kommit för att stanna... Denna vecka har vi på riktigt s...