måndag 14 oktober 2013

Koalametoden

I en veckas tid har Koalametoden varit en metod vi tränat på för att undvika bråk. I korthet kan man säga att metoden går ut på att lära barnen ett effektivt sätt att hantera tråkningar och provokationer. Först ska barnet bestämt och lugnt be den som retas att "Sluta!", men endast en eller max två gånger. Fungerar inte det går barnet vidare och försöker ignorera den andre så mycket som möjligt. Här måste man lära barnen att vara uthålliga. Sista steget är att gå från platsen, om man tycker att det blir för jobbigt att vara kvar. Vi pratar också om att det då kan vara läge att gå till en vuxen och be om hjälp.


Kort fakta om koalor
Koalor lever i Australien. 
Koalorna lever i 12-16 år.
Koalor kan väga upp till 14 kg, hanen kan väga upp till dubbelt så mycket som honan.

Koalor är "coola" och bråkar inte och det är det vi ska lära oss. Koalor är inte rädda - de är bara smarta.
- Hur undviker man bråk när någon retas eller är elak?

I grupper om c:a fyra stycken tränade vi i torsdags på olika varianter där det kan uppstå bråk. Barnen fick använda olika lekredskap från uteförrådet i sina små teatergrupper. Efter en stunds träning var det uppvisning. 

Alla barn var jätteduktiga på att gå in i olika roller. Ett av barnen i gruppen retades medan de andra fick använda sig av Koalametoden. Vi upptäckte att den som retades tröttnade på det eftersom kompisarna bara struntade i henne/honom.


En mysig Naturskole-förmiddag som avslutades med kompislek och fika ute på vår fina skolgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...