torsdag 16 januari 2014

Svenska/SO med bra kompis och känslor

I veckan har vi med inspiration från läseboken Diamantjakten varit journalister och intervjuat en vuxen på skolan om vad den jobbar med, vilka arbetsuppgifter den har, om den trivs, vad den brukar göra på fritiden osv. Johnny och Jean är de som varit mest populära att intervjua, men även Sabiba (mat- och städpersonal), Annette, Peter, Eva och jag har fått svara på frågor. Det var en spännande övning att få prova på ett yrke.

I tisdags var det dags igen att sätta oss vid datorerna. Vi samlades först gemensamt och använde oss av läsfixaren Cowboyen och sammanfattade en saga ur boken Lyckostjärnan, som vi hade läst. Den handlade om en papegoja som berättade var en skatt fanns om man gav henne kex.


Tvåorna fick sedan sätta sig och fantisera om vad som skulle ha hänt om de träffat en papegoja som berättade om en skatt. Fantasin började flöda direkt och små fingrar började smattra mot tangenterna. Vi kommer att fortsätta med datorskrivandet nästa tisdag.


Vårt bokskåp är påfyllt med många roliga böcker. Det var rusning till skåpet efter bokvisningen och många var sugna på att låna de böcker som fanns. Vi fick påminna om att man ska läsa klart den bok man påbörjat först och sedan fylla i sin fina läsdagbok innan man tar en ny bok. Det är helt klart positivt att det är så populärt med bokskåpet. Vi har utvärderat Bra kompis-temat. Vi pratade först och tittade på vår LPP. Sedan fick eleverna skriva ett brev och berätta hur de tycker att det gått och om de nått målen. Många tycker att de är bra kompisar, men erkänner att de kan bli bättre på att vara ärliga och säga sin del i konflikter. Vi gjorde en demokratisk omröstning och alla vill fortsätta med hemlig kompis-leken. Tyvärr är det inte många som upptäckt vem den hemlige kompisen är. Vi gör ett försök till, sedan ska vi ta en paus och jobba med lite annat som har med världen att göra på SO-lektionerna.

Vi har redan tjuvstartat med att titta på världen genom datorprogrammet Google Earth. Det är riktigt häftigt att se världen uppifrån och sedan att kunna komma ner på marknivå. Om ni laddar ner programmet Google Earth till er dator kan ni klicka på länken och ta del av Koalabjörnens resa genom Sverige.

Koalabjörnen för vidare sitt budskap om hur man kan använda sig av Koalametoden för att undvika bråk och konflikter. I läseboken handlar veckans läxa om känslor och även i arbetsboken arbetar vi vidare med övningar kring känslor. Så även om Bra kompis-temat är utvärderat kommer vi förstås att arbeta vidare med både kompissamtal och hur man är mot varandra. Det är något som vi aldrig får tappa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...