Tillåtet att använda sojaprodukter i skollunchen fr.o.m. vårterminen 2014
Fr.o.m. vårterminens start införs köttfri dag i kommunens
förskolor och skolor. Det innebär att man en dag i veckan utesluter kött, fisk
och fågel i lunchmåltiden.
Nyköpings kommun har under ett antal år förbjudit
användandet av sojaprodukter av allergiskäl, men det har också inneburit en
begränsning i menyplaneringen av framförallt den vegetariska kosten.
I samband med införandet av köttfri dag kommer det således att
bli tillåtet att servera sojaprodukter.
Alla som har någon form av matallergi ska känna sig trygga
med att rätt kost serveras och det finns tydliga rutiner för hantering av
specialkost. Barn och elever med sojaallergi eller annan allergi fyller i en
blankett för specialkost som ska lämnas till skolsköterska eller förskolechef
som i sin tur lämnar den till köket.
Ni är välkomna att höra av er om ni har frågor.
Köttfria onsdagar i
skolrestaurangen
Nyköpings kommun inför en köttfri dag i veckan i
skolrestaurangerna med start i januari 2014. Varje onsdag kommer eleverna i
våra skolrestauranger att få välja mellan två vegetariska rätter och till det
serveras en salladsbuffé, smör, bröd och mjölk. Varken kött, fisk eller fågel
kommer att finnas på menyn på onsdagar.
Vi hoppas att du som förälder är positiv till kommunens nya
krav och hjälper oss att uppmuntra ditt barn att lära sig äta mer grönsaker,
rotfrukter och baljväxter. Mer växtbaserad mat är bra för både miljö och hälsa.
Ibland behöver barnen smaka flera gånger för att lära sig uppskatta nya smaker
och konsistenser. Barn som lär sig äta hälsosamt och varierat när de är små
behåller ofta en sund livsstil som vuxna. I Sverige äter de flesta människor
för mycket kött och för lite grönsaker. Forskarna kopplar flera
välfärdssjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes till felaktig
kost.
Sodexo välkomnar kommunens krav på köttfri dag även om vi
vet att en del av de äldre barnen kommer att protestera eller rent av vända
redan i dörren och gå iväg till närliggande butik eller restaurang. Åtminstone
inledningsvis, vår erfarenhet är att många kommer tillbaka till
skolrestaurangen så småningom. Det finns en laddning i orden vegetarisk och köttfri.
När vi serverar grönsakssoppor och pannkaka klagar ingen på att det är en
köttfri dag.
Genom att ersätta köttet med mer växtbaserad mat tas ett
steg i mer miljövänlig och hälsosam riktning. Vi fortsätter även med vårt
målmedvetna arbete med att minska matsvinnet, både det som uppstår i köken och
restaurangerna.
Vi välkomnar som vanligt synpunkter från barn och föräldrar.
Under vårterminen kommer vi diskutera den köttfria dagen på matråden i skolorna
för att fånga elevernas synpunkter. Frågor kring den köttfria dagen besvaras av
mig eller Camilla Larsson på Nyköpings kommun.
Kaj Kervinen
Sodexo AB
Platschef Nyköpings skolor
Tel.
08-5788 4701
Camilla
Larsson
Måltidskonsult
Nyköpings kommun
Tel. 0155-24 80 14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar