torsdag 16 januari 2014

Köttfria onsdagar i skolrestaurangen

Tillåtet att använda sojaprodukter i skollunchen fr.o.m. vårterminen 2014


Fr.o.m. vårterminens start införs köttfri dag i kommunens förskolor och skolor. Det innebär att man en dag i veckan utesluter kött, fisk och fågel i lunchmåltiden.  
Nyköpings kommun har under ett antal år förbjudit användandet av sojaprodukter av allergiskäl, men det har också inneburit en begränsning i menyplaneringen av framförallt den vegetariska kosten.  
I samband med införandet av köttfri dag kommer det således att bli tillåtet att servera sojaprodukter.
Alla som har någon form av matallergi ska känna sig trygga med att rätt kost serveras och det finns tydliga rutiner för hantering av specialkost. Barn och elever med sojaallergi eller annan allergi fyller i en blankett för specialkost som ska lämnas till skolsköterska eller förskolechef som i sin tur lämnar den till köket.
Ni är välkomna att höra av er om ni har frågor.

Camilla Larsson
Måltidskonsulent (sakkunnig måltidsavtal)
0155-248014
camilla.larsson@nykoping.se


Ann Gredander
Kostkosulent (sakkunnig livsmedelsavtal)
0155-457473
ann.gredander@nykoping.se

Köttfria onsdagar i skolrestaurangen

Nyköpings kommun inför en köttfri dag i veckan i skolrestaurangerna med start i januari 2014. Varje onsdag kommer eleverna i våra skolrestauranger att få välja mellan två vegetariska rätter och till det serveras en salladsbuffé, smör, bröd och mjölk. Varken kött, fisk eller fågel kommer att finnas på menyn på onsdagar.

Vi hoppas att du som förälder är positiv till kommunens nya krav och hjälper oss att uppmuntra ditt barn att lära sig äta mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Mer växtbaserad mat är bra för både miljö och hälsa. Ibland behöver barnen smaka flera gånger för att lära sig uppskatta nya smaker och konsistenser. Barn som lär sig äta hälsosamt och varierat när de är små behåller ofta en sund livsstil som vuxna. I Sverige äter de flesta människor för mycket kött och för lite grönsaker. Forskarna kopplar flera välfärdssjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes till felaktig kost.

Sodexo välkomnar kommunens krav på köttfri dag även om vi vet att en del av de äldre barnen kommer att protestera eller rent av vända redan i dörren och gå iväg till närliggande butik eller restaurang. Åtminstone inledningsvis, vår erfarenhet är att många kommer tillbaka till skolrestaurangen så småningom. Det finns en laddning i orden vegetarisk och köttfri. När vi serverar grönsakssoppor och pannkaka klagar ingen på att det är en köttfri dag.

Genom att ersätta köttet med mer växtbaserad mat tas ett steg i mer miljövänlig och hälsosam riktning. Vi fortsätter även med vårt målmedvetna arbete med att minska matsvinnet, både det som uppstår i köken och restaurangerna.

Vi välkomnar som vanligt synpunkter från barn och föräldrar. Under vårterminen kommer vi diskutera den köttfria dagen på matråden i skolorna för att fånga elevernas synpunkter. Frågor kring den köttfria dagen besvaras av mig eller Camilla Larsson på Nyköpings kommun.


Kaj Kervinen
Sodexo AB
Platschef Nyköpings skolor
Tel. 08-5788 4701


Camilla Larsson
Måltidskonsult
Nyköpings kommun
Tel. 0155-24 80 14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...