fredag 5 februari 2016

Inför v. 6

Hej

Denna vecka har vi arbetat med de svenska fjällen. Vi har pratat om samer, djur, glaciärer och olika naturtillgångar. I nästa vecka kommer eleverna att få fördjupa sig i fjällandskap. De kommer få välja mellan Härjedalen, Jämtland och Lappland.
I NO arbetar eleverna med faktatexter om de fyra rovdjuren; varg, björn, järv och lo. Dessutom har vi pratat om djurens anpassningar till miljön. På matematiklektionerna har eleverna tränat på digitala klockan samt räknat tidsskillnad med digital tid.

I onsdags drog våra läsgrupper igång. Tyvärr hann inte alla grupper läsa så vi fortsätter med de som inte läst nästa onsdag. Det är jätteroligt att lyssna på eleverna när de läser högt. Vi hjälps åt när vi fastnar och vi pratar om svåra ord. Det är jätteviktigt att eleverna fortsätter att hålla i läsningen även hemma. Man kan variera att läsa tyst och högt. Det är också mycket viktigt att man tränar sig i att återberätta vad man läst.

Årskurs 5 önskar få ut följande information: Disco för skolans elever anordnas av eleverna i klass 5 samt deras föräldrar. Fredagen den 12 februari, F-2 kl. 18-20 och 3-6 kl. 20-22. Inträde 20kr. Det finns godis, snacks, dryck och korv med bröd att köpa. Välkomna!

Trevlig helg

Sofia och Peter 


Nedan följer information om löss och parkering.


Avlusningsdagarna 5-7 februari


Alla kan drabbas av huvudlöss. För att så få som möjligt ska drabbas så uppmanar vi alla föräldrar att kontrollera sina barns hår, även om inte ditt barn drabbats. Man kan ha löss utan att det kliar. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med löss.

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och är grågula till färgen. De lever enbart på huvudhåret och i hårbotten, även i rent hår. De håller sig fast i hårstråna med gripklor. De gulvita äggen, gnetterna, är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten. De kläckta äggen, som sitter längre ut på hårstrået, är lättare att se. Förekommer vanligast hos barn. De sprids genom ”huvud till huvud”- kontakt, kan inte flyga eller hoppa. Symtom är klåda (dock inte alltid), infektion i rivsår eller att det syns lusavföring på kudden eller på kragen (ser ut som svart pulver).

Hur ser jag om mitt barn har fått löss?
  • Köp en luskam på apoteket (bifogas ibland med produkt, se nedan)
  • Blöt håret, ta i balsam (fuktigt – inte vått! - hår gör att eventuella löss lättare fastnar på kammen). Red ut håret först med vanlig kam.
  • Kamma nu det fuktiga håret NOGA med luskammen, från hårbotten ut mot hårtopparna. Luta huvudet över ett vitt papper eller en spegel. Med hjälp av ett förstoringsglas ser du om det finns löss. 
·   Hittar du löss, behandla med medicinsk-teknisk produkt i första hand. Dessa är silikon-eller växtoljebaserade produkter. Finns att köpa receptfritt på apoteket eller hälsokostaffärer, ex Hedrin, Linicin, NYDA, Paranix m fl. Följ noga anvisningarna i förpackningen! 
·   Hittar du INTE löss, och det förekommer i skolan: kamma igenom håret enligt beskrivningen ovan, helst varje dag, i 14 dagar.
Om ditt barn har löss, är det viktigt att HELA familjen kontrolleras med
 ”kamningstekniken” ovan.
·  Om korrekt behandling skett och lössen kommer tillbaka, kontakta skolsköterskan för vidare behandling.
·  Informera ALLTID ditt barns lärare/fritids när du upptäcker löss.

Barnen bör vara hemma från skolan så länge det finns levande löss, när kamningen är negativ kan de gå till skolan.

BEHANDLA ENDAST OM DET FINNS LÖSS!!! Att behandla för säkerhets skull hjälper inte och ökar risken för resistenta stammar.

Hälsningar

Skolsköterska 
Lena Wallin
Skolsköterska
Bryngelstorpskolan
Tel 0155-457943,  mobil 073-4121567
E-post lena.wallin@nykoping.se

Lena arbetar hos oss kl 07.30 – 16.00  tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Så här luskammar du


Ta en vanlig kam eller borste för att få bort alla tovor ur håret. Fukta sen håret lätt och börja kamma med luskammen. Eventuellt kan du ha i lite spraybalsam för att luskammen ska glida lättare genom håret. För att se de löss och ägg som faller ner bättre, kan du kamma över ett vitt papper eller en spegel. Du kan också använda ett förstoringsglas.
1.
Börja med att kamma håret på hjässan. Gör en lodrät bena och dela in håret i sektioner.
2.
Kamma igenom sektionerna en efter en och kontrollera vad kammen för med sig. Du kan "knacka" av löss och ägg mot en spegel eller skölja av kammen under rinnande vatten för att få bort lössen innan du fortsätter med nästa sektion. Håll de renkammade sektionerna åtskilda från sektioner som inte blivit kammade ännu.

3. Var extra uppmärksam när du kammar vid hårfästet eller i nacken eftersom lössen trivs särskilt bra där det är extra varmt och fuktigt och gärna lägger sina ägg där.

Parkering

För kännedom!
Vi kommer äntligen att få en ombyggnad av vår parkering. De har tjuvstartat lite för att öka säkerheten och underlätta för trafiken. Detta gäller fram till att de sätter igång. När det blir beror på vädret.
Nedan kan du se en skiss över hur trafiken ska fungera just nu:
Det är högersväng direkt när du svängt av från stora vägen.
Ska du lämna av eller hämta kör du till av- och påstigningszonen och sen direkt ut.
Vill du parkera gör du det på gamla basketplanen med fronten upp mot cykelvägen. Kommun kommer vid behov ha snöröjning här för att möjliggöra detta.
Där det står förbjudet att parkera kommer det på sikt att bli parkeringsrutor, men just nu råder förbud.
De parkeringsrutor som finns uppmålade sen tidigare är personalparkering. Kommer du på eftermiddagen och ska hämta ditt barn får du självklart använda även den parkeringen.
FÖRBJUDET att parkera i av- och påstigningszonen.
För de barn som kommer gåendes på cykelvägen från övergångsstället på trillingsbergsvägen går det inte längre att gena över gamla basketplanen, då det där är parkering och bilväg. De fortsätter lite längre fram och kan sen svänga ner där man gjort en ny bred nedfart i den gamla häcken.
Observera att den ritning du ser är inte det färdiga resultatet!

Med hopp om säkrare trafikförhållanden för våra elever!
Anna K Kjellberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...