måndag 29 december 2014

Välkommen till skolrestaurangen!Vi har fått förtroendet att ta hand om hela måltidsservicen till alla elever och pedagoger på Nyköpingsskolor. Våra menyer som anpassas efter säsong tar vi fram i ett tätt samarbete mellan våra kockar och dietister och med en önskan om nära dialog med rektorer och elever.

Vår receptbank har arbetats fram tillsammans med våra egna kockar, kostekonomer och Svenska Kocklandslaget. Vi varvar husmanskost med moderna smaker och vi lyssnar in önskemål och förslag från eleverna på skolornas matråd.

Om maten
Det är viktigt att eleverna får i sig en näringsriktig och vällagad lunch varje dag. Maten som serveras lagas av erfarna kockar i våra skolkök och näringsberäknas av dietister så att de följer Livsmedelsverkets rekommendationer ”Bra mat i skolan”.

Lunchen ska bestå av varm huvudrätt, salladsbuffé, lättmjölk, mellanmjölk, vatten, två sorters hårt bröd, mjukt nyckelhålsmärkt matfett och ett matfett med lägst 75% fetthalt. Successivt under våren kommer det nya avtalet att innebära ökade krav.

Här är några fler fakta:

·     Varje dag finns minst två rätter på menyn varav en är vegetarisk
·     På onsdagar serveras endast vegetarisk mat
·     Minst 25 % av råvarorna är alltid ekologiska. Kommunen har därutöver möjlighet att öka andelen ekologiska råvaror upp till totalt 30, 40 eller 50%
·     Salladsbord med minst fem sorters grönsaker/frukt eller sallader/råkost.
·     Inga produkter med GMO-ursprung (genetisk modifierade organismer) används
·     Maten ska inte innehålla några syntetiska färgämnen
·     Vi serverar inte fisk som Världsnaturfonden bedömer är utrotningshotad (rödlistad)
·     Inget kött från djur som behandlats med tillväxtbefrämjande hormoner
·     Korv ska innehålla minst 50% köttråvara, färsprodukter 60% och hamburgare 80%
·     Panerad fisk ska innehålla minst 63% fisk
·     Sodexo har höga krav på djurhållning och vi följer Miljöstyrningsrådets baskrav
·     Smakförstärkare och syntetiska färgämnen är inte tillåtna
·     Erfarna dietkockar tillagar och serverar specialkost


Vårt engagemang gör oss ledande inom hållbarhet
Sodexo arbetar målmedvetet med att minska matens påverkan på miljö och klimat. Vi mäter matsvinn och gör elevernauppmärksamma på hur de kan minska matsvinnet t.ex. genom att hämta mat flera gånger istället för att lägga upp för mycket mat på tallriken. Men vi arbetar även med att minska det matsvinn som uppstår i köket.


Vi har fått flera priser för vårt hållbarhetsarbete. Tio år i rad har vi utsetts till "Global Sustainability Industry Leader" av Dow Jones Sustainability Index. RobecoSAM som är specialister på hållbara investeringar publicerar varje år en årsbok som anses som den mest heltäckande publikationen. Där redovisas vad företag åstadkommer med sitt hållbarhetsarbete. RobecoSAM gör omfattande analyser av ekonomiska, miljömässiga och sociala kriterier hos mer än 2 000 företag i världen. De har utnämnt Sodexo till "Industry Leader" och vid den senaste genomgången var vi den enda i vår bransch som klassades som "Gold Class".


Mer information och menyer
På www.energizonen.com publicerar vi menyer för samtliga skolor. Där finns också information om aktiviteter, allmän information om maten och möjlighet att ställa frågor till oss.

Avslutningsvis vill vi passa på att hälsa föräldrar välkomna att äta en lunch tillsammans med sitt/sina barn för att smaka på maten och se hur det fungerar i skolrestaurangen.

Jag hoppas att du har haft nytta av denna information! Välkommen att kontakta personalen i skolköket eller kontakta Åsa eller mig om du har några frågor.


Med vänlig hälsning


Kaj Kervinen    Åsa Samuelson
Platschef Sodexo   Biträdande platschef Sodexo
08-5788 4701   08-57884253

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...