fredag 2 december 2016

Inför v. 49

Himmel och plättar vad den här hösten har gått fort... Kan inte förstå att vi redan börjar närma oss jul! 

Denna vecka har vi återigen haft besök av Lotta från resursteamet. Hon har varit hos oss vid några tillfällen under hösten för att visa olika typer av hjälpmedel/appar som finns på datorerna. Denna gång visade hon;


  • Twisted wawe - där man kan prata in sina kunskaper i ett ämne, istället för att skriva.
  • MindMup - göra tankekartor
  • Readability
  • Tyda

  • Synonymer

Alla dessa appar finns nu tillgängliga på elevernas datorer och vi kommer gemensamt att arbeta med dem/träna på att använda dem i olika sammanhang. Vi kommer att börja med de två översta i listan.

Igår fick eleverna titta på ett nytt avsnitt av Geografens testamente ( Samernas rike) och påbörja sina tankekartor i de gula böckerna. De fick sen i uppgift att, som förut, titta på avsnittet igen och fylla på tankekartan. Som pålägg på läxan har de nu också i uppgift att testa "MindMup". De ska där göra sin tankekarta och dela den med Sofia på drive. Detta är en "träningsläxa" och vi ska alla öva flera gånger för att lära oss att göra tankekartor där. Att göra tankekartor är ett mycket bra arbetssätt då man t.ex. också ska använda sig av "twisted wawe" där man läser in sin kunskap istället för att skriva den. Därav tränar vi "MindMup" först.

I SO har vi nu kommit till Svalbard och kommer att arbeta kring öar, arktisk tundra, renskötsel, tjäle och midnattssol. Vi kommer också prata om samerna, sameland(Sapmi), Nordpolen samt kring hur människan fått anpassa sig till naturens förutsättningar på t.ex. Svalbard.

I svenska arbetar vi just nu för fullt med läsförståelse och j-ljudet. Eleverna har stavningsläxa till nästa torsdag. Orden står under läxfliken. Stavning kan också tränas på Softogram. Eleverna har testat att logga in igen denna vecka. Har de svårt att komma in så kan ni bara maila oss så berättar vi hur(lösen osv).

Denna vecka har vi repeterat, tränat och förberett oss inför mattprovet. Idag arbetade eleverna flitigt med provet.

I NO jobbade vi vidare med luft och luftens egenskaper. I onsdags genomförde vi ett häftigt luftexperiment och sköt upp en "vattenraket" i luften. Under nästa vecka avslutar vi arbetsområdet om luft och går vidare och jobbar med ljud.

Vi påminner om skridskoåkningen på måndag. Tag med skridskor och hjälm. Skoldagen slutar nere på Rosvalla och vi vill gärna att ni skickar ett mail eller en lapp om ert barn får gå hem själv. Skicka också gärna ett mail om ni kommer med bil och hämtar och ifall ni tar med något mer barn så att vi vet. Vi har vuxna som går tillbaka till skolan med de elever som inte lämnat lapp eller att vi fått meddelande på annat vis.

Trevlig helg

Sofia, Peter, Yvonne, Lukas och Johnny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...