lördag 30 augusti 2014

Svenska och So på ett språkutvecklande sätt

Vecka 35 har vi försökt komma in i rutiner och schema och kört igång med våra skolämnen. Vi har upptäckt en del ändringar som vi måste göra i schemat. Vi kommer att meddela ändringarna på föräldramötet den 8 september.

Eleverna har fått skriva ett hemligt brev till sig själva om vilka förväntningar de har på årskurs 3, vad de vill eller tror de kommer att lära sig. De fick stoppa ner brevet i ett kuvert och klistra igen. Brevet kommer de sedan att få innan sommarlovets början. Lite spännande faktiskt!

Treans läsebok heter Nyckeln till skatten och till den hör en arbetsbok. Det roliga med arbetsboken är att den är vändbar, från det ena hållet arbetar vi med läsförståelsefrågor som hör till kapitlen i läseboken och från det andra hållet finns det språknycklar. Språknycklarna ger oss utmaningar i läsförståelse, stavning, språklära och lär oss om olika genrer, t.ex. faktatexter, berättande texter och instruerande texter.



I läroplanens mål står det att eleven ska kunna använda olika lässtrategier för att förstå och tolka olika texter. Elevens ska också kunna reflektera över innehållet i texter och samtala om det.

Vi har förutspått vad vår läsebok kommer att handla om och bekantat oss med olika begrepp, t.ex. titel, författare, omslagsbild, illustratör, baksidestext m.m. Vi har som konstnärer också övat på att se inre bilder då vi lyssnar eller läser en text.

Vi är redan från förra året välbekanta med lässtrategierna. I trean kommer vi att fortsätta öva på dem, bl.a. med hjälp av våra läsfixare. Så småningom kommer vi att använda lässtrategierna utan att vi ens tänker på det.

Den nya läseboken Nyckeln till skatten har delats ut och första kapitlet är läxa till på onsdag. Den lilla läxboken följer med även i år, så vi kan svara på några frågor som hör till texten. Hjälp era barn att ta för vana att läsa i Skoldagboken vilka läxor som gäller och vad som händer under veckan.



I So:n har vi kört igång med ett tema kring valet. Vi fyllde i ett VÖL-schema (Vet, Önskar veta, Lärt oss) tillsammans både före och efter vi arbetat och det visade sig att våra treor fick reda på massor bara under en lektion.

Vi läste och pratade om vår egen skola och vilka trivselregler som gäller här. Eleverna kan vara med och påverka genom klassråd och elevråd. Vi gick sedan vidare till att lära oss om Sverige och varför vi har lagar. Vi tittade på en tecknad film, Valrörelse, politik och styre, och lärde oss även här en massa nya ord och begrepp, som vi sedan samtalade, resonerade, skrev meningar och ritade bilder om.

Vi kommer att fortsätta arbeta med valet och det vore roligt om ni föräldrar kan ordna så barnen kan få följa med er och rösta till en vallokal, så att de får se hur det går till på riktigt.

Norrgruppens VÖL-modell

Sörgruppens VÖL-modell

fredag 22 augusti 2014

Ett lärorikt sommarlov

Verkligen mysigt att få träffa alla härliga barn igen efter sommaren! Våra nya klasskamrater har varmt välkomnats med leenden och under dagens musiklektion med Marija fick vi chansen att träna på allas namn med en rolig rörelselek. Kul när vuxna och barn kan leka och skratta tillsammans!

Första skoldagen pratade vi om vad barnen lärt sig eller hur de använt sina kunskaper under sommarlovet.

  • Hur har du använt din engelska i sommar?
  • Berätta om några gånger du verkligen fick använda matematiken i sommar!
  • Berätta om något du spelat, skrivit eller gjort på nätet?
  • Berätta om hur du tänker om klimatet, värmen, regnet eller har du varit med om något åskväder?
  • Om du har sett någon film, ett tv-program eller kanske fotbolls-VM. Berätta vad du tyckte!
  • Berätta om du har läst några böcker, vem du har läst för osv. 


Vi sorterade upp all deras upplevelser kring olika skolämnen. Blev en fantastisk tavla!


Kanske inte så många tänkt på att de lärt sig om ämnet idrott och hälsa när de badat vid en strand? Eller att de tränat engelska när de spelat dataspel? Många har sportat och rest runt, vilket i sig ger massor med lärorika kunskaper i både SO, idrott och språk.

Vi gjorde en skrivövning där eleverna fick skriva upp sina sommaraktiviteter på Post-It-lappar, en aktivitet per lapp. Sedan staplades lapparna  i ett diagram, så att vi kunde jämföra och läsa om alla fantastiska kunskaper eleverna förvärvat eller tränat under sommaren. Här finns massor att läsa, diskutera, analysera och arbeta vidare med både i svenskan och matematiken. Kul! 


Många barn har glädjande nog haft med sig sin sommarläxa i form av en bok som de läst själva eller tillsammans med en vuxen i sommar. Som utlovat läser Annette eller jag två minuter högt ur varje bok. Vi tittar också tillsammans på textstorleken och omslaget och kopierar upp framsidan, för att kunna ge bra experttips på böcker till klasskompisarna.

Så mycket vi vill göra genast, nu och med detsamma, men först helg! Ha en trevlig en!

Here we are again!

Så heter det första kapitlet i vår lärobok i engelska. Den har delats ut idag och vi har gått igenom en liten läxa som de har fått till den  29 augusti. Läxan består av några ord och två fraser som de ska kunna muntligt. En elev  undrade om man inte fick lära sig dem skriftligt också... Visst får de det! - om de gärna vill. Jag kommer att följa upp läxan muntlig. De tycker att det är kul att de har fått "riktiga" böcker i engelska även om en del tyckte att just deras bok var sliten.
Kul att så många elever upplever att de hade haft nytta av sin engelska under lovet. Några hade pratat engelska under utlandssemestrar, andra hade använt engelska när de spelat dataspel. Många hade sett filmer eller lyssnat på musik som var på engelska. Jag fick ta del av många nya ord som de hade lärt sig.
Nästa vecka kommer vi att arbeta vidare med kapitel 1, vi kommer att öva mycket på läxorden och på att prata engelska med en kamrat.

torsdag 21 augusti 2014

Välkommen till klass 3!

                                  
Hoppas att ni har kunnat njuta av den underbara sommaren som vi har haft och att eleverna nu är inspirerade att starta upp med skolarbetet.

Vi vill välkomna fyra nya elever till klassen. Det är Erik Hansson, som kommer att tillhöra Sörgruppen och ha Marika som mentor. Meymuna Mohamed Weli, Siham Omar Mahamud och Mohamed Shidane kommer att tillhöra Norrgruppen och ha Annette som mentor.

Här kommer lite information och tider för läsåret 2014-2015:
Skoldagen börjar kl. 08.10 och slutar kl. 14.00 måndagar, onsdagar och torsdagar. Tisdagar slutar vi 14.15 och fredagar kl. 12.30.

Eleverna har fått en blå gummibandsmapp i plast som ska ligga i skolväskan, till och från skolan, varje dag. Information och läxor förvaras i den.  Ta för vana att titta i mappen och läsa informationen. Var vänlig och plocka ur lösa papper. Det mesta av informationen om klassen får ni via vår blogg. Ett papper delas ut idag med personuppgifter, som vi önskar att ni fyller i och skickar tillbaka snarast möjligt.

Eleverna kommer också att få en skoldagbok, där de fyller i vad som händer under veckan. Skoldagboken ska också ligga i mappen.

Det vore jättebra om eleverna tar med sig ett pennfodral, som kan ligga i lådan. De får gärna ha med sig blyertspennor och stiftpennor, men vi använder inte tuschpennor eller bläckpennor i något av våra skolarbeten.
Måndagar och tisdagar kommer eleverna att ha idrott. Det är Annelie Zetterström som kommer att undervisa klassen i idrott och hälsa. Första idrottslektionen blir redan på måndag.

Onsdagar kommer det bli slöjd. Under den ena terminen textilslöjd och den andra träslöjd. Yvonne Melin Jansson undervisar i textilslöjd och Frej Lonnfors i träslöjd.

Vi kommer att ha naturskola varannan torsdag, under förmiddagen. Då får eleverna gärna ha med sig en frukt/smörgås, om de vill. Det är bra om alla har med sig en vattenflaska. OBS! Det är inte ok att ta med saft och bulle/kaka.

Fredagar undervisar Marija Meizner i musik. Annette kommer att fortsätta undervisa i matematik, No och engelska. Marika undervisar i svenska, So och bild.

Halva klassen kommer att börja med simundervisning vid Medley Ramdalens sportcenter redan 12 september, sammanlagt sju fredagar i följd. Det kommer att ordnas med busstransport. Andra halvan av klassen simtränar på vårterminen.

Eva Wennerberg och Peter Hillerius fortsätter att arbeta tillsammans med oss. Även Elisabeth Ringdahl kommer att finnas med i klassen under läsåret.

Klass 3 har föräldramöte måndagen den 8 september kl. 18.30 – 19.30 i matsalen. Då kommer vi att berätta mer om hur vi har tänkt lägga upp arbetet i klassen under hösten och ni får mer detaljerat schema.

Sjukanmälan görs på telefonnr: 28 63 54 innan kl.7.45. och friskanmälan görs via sms 073-325 31 25.
Med hopp om ett trevligt läsår!


Annette, Marika, Eva, Peter och Elisabeth


Schema för åk 3 2014/2015:


måndag
tisdag
onsdag
torsdag
fredag
8.10



Id
Annelie
Västgr
    x
x
Slöjd
Yvonne
Frej
Västgr.
x
No
(Naturskola)
Annette o Marika
Varannan vecka
Mu
Marija
Norrgr
x

8.55

9.10
x
Id
Annelie
Östgr.
x
Mu
Marija
Sörgr
9.10


9.40
9.40
10.10
Rast
Rast
Rast
Rast
Rast
10.10






11.15
x
x
x
Slöjd
Yvonne
Frej
Östgr.
x
x
11.15


   11.45
Lunch
Lunch
Lunch
Lunch
Lunch
11.45


12.10
x
x
x
Slöjd
Östgr.
x
    
x

Skoldagens slut: 
                     12.30

12.10

12.40
Rast
Rast
Rast
Rast


12.40







14.00
x
   x
Id
Annelie
Östgr.

x
x
Id
Annelie
Västgr
x


    14.15






Läsläxa onsdag-onsdag




x = lektionstid i svenska/matematik/No/So/engelska/bild/elevens val
Mer information om läxor och hur vi fördelat ämnena kommer på föräldramötet.

Måndagar, tisdagar, onsdagar idrott- och slöjdgruppindelning:
Öst- och Västgrupper mixade med halva Norr- och halva Sörgruppen.
Vi sätter upp gruppindelningen på klassrumsdörrarna.

Idrott och hälsa

Jag ska ha ert barn i idrott och hälsa och vill därför passa på att presentera mig själv och mitt ämne.
Jag jobbar mycket med motoriskt grundläggande övningar och lekar. Den motoriska utvecklingen påverkar övrig utveckling av sinnen, känslor, språk och tankeverksamhet. Även begrepps- och rumsuppfattning, självförtroende och koncentrationsförmågan utvecklas. Ämnet idrott och hälsa är också ypperligt för att träna samarbete och social utveckling med. Med detta som grund ser jag på resultat i förhållande till ämnets kursplan och på att man gör sitt bästa efter sin egen förmåga.
I de här åldrarna gäller det också att ge en så bred bas av ämnet som möjligt.

Ämnet skiljer sig väldigt mycket från idrottsträning på fritiden dit man söker sig av egen fri vilja och där det är fokus på tävling och resultat. Skolidrotten är till för alla och där möts alla under samma tak. Skolidrotten har också helt andra mål än föreningsidrotten.

Lite praktiskt:
·        Vi är utomhus hela september om vädret tillåter. Det är bara regn som gör att
vi går inomhus. Beslutet tar jag precis innan lektionen börjar. Så packa    uteidrottskläder på morgonen även om det regnar. Det kan ändra sig fram och tillbaka under dagen.

·        När vi sedan börjar vara inne i oktober är det bra om du har inneskor på dig. Tänk då på att skorna inte har en sula som färgar av sig på golvet.

·          Alla mobiler ska vara helt avstängda (det räcker inte med ljudlöst) så fort du går in i idrottshuset. Ingen ska behöva känna oro för att någon ”råkar” ta ett kort med egen eller någon annans mobil. Sedan lägger du den och andra värdesaker i min låda, så att inget kommer bort. Det bästa är naturligtvis att den får vara kvar i klassrummet.

·        Om du av någon anledning inte ska vara med, vill jag att du har en lapp med om orsaken. Men min erfarenhet är att man oftast kan vara med, även om man är lite ”halvförkyld”.  (Många gånger är idrotten inte mer ansträngande än det är att vara ute och springa på rasten). Prata bara med mig innan så löser vi det.

·        Dusch och omklädning hör alltid till. Oombytt får du inte vara med.


·        När det gäller deodoranter, använd roll on. Tänk på våra allergiker. Det är många barn som strömmar genom omklädningsrummet under en dag.


          Om det är något som du som förälder anser att jag behöver veta om ditt barn angående idrotten, hör då av dig till mig på skolan på telefon 28 63 54 eller via mailen annelie.zetterstrom@nykoping.se . Jag försöker även att vara med på första föräldramötet.

Till sist, kom gärna och besök någon idrottslektion. Det är alltid roligt.

Hälsningar Annelie Zetterström


Dags att luskamma vid skolstarten

Alla kan drabbas av huvudlöss. Vanligast sker snabb löss-spridning vid höstterminsstarten. För att så få som möjligt ska drabbas så uppmanar vi alla föräldrar att kontrollera sina barns hår, även om inte ditt barn drabbats. Man kan ha löss utan att det kliar. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med löss under detta läsår.

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och är grågula till färgen. De lever enbart på huvudhåret och i hårbotten, även i rent hår. De håller sig fast i hårstråna med gripklor. De gulvita äggen, gnetterna, är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten. De kläckta äggen, som sitter längre ut på hårstrået, är lättare att se. Förekommer vanligast hos barn. De sprids genom ”huvud till huvud”- kontakt, kan inte flyga eller hoppa. Symtom är klåda (dock inte alltid), infektion i rivsår eller att det syns lusavföring på kudden eller på kragen (ser ut som svart pulver).

Hur ser jag om mitt barn har fått löss?
  • Köp en luskam på apoteket (bifogas ibland med produkt, se nedan)
  • Blöt håret, ta i balsam (fuktigt – inte vått! - hår gör att eventuella löss lättare fastnar på kammen). Red ut håret först med vanlig kam.
  • Kamma nu det fuktiga håret NOGA med luskammen, från hårbotten ut mot hårtopparna. Luta huvudet över ett vitt papper eller en spegel. Med hjälp av ett förstoringsglas ser du om det finns löss.  Se även nästa sida!
·   Hittar du löss, behandla med medicinsk-teknisk produkt i första hand. Dessa är silikon-eller växtoljebaserade produkter. Finns att köpa receptfritt på apoteket eller hälsokostaffärer, ex Hedrin, Linicin, NYDA, Paranix m fl. Följ noga anvisningarna i förpackningen! 
·   Hittar du INTE löss, och det förekommer i skolan: kamma igenom håret enligt beskrivningen ovan, helst varje dag, i 14 dagar.
Om ditt barn har löss, är det viktigt att HELA familjen kontrolleras med
 ”kamningstekniken” ovan.
·  Om korrekt behandling skett och lössen kommer tillbaka, kontakta skolsköterskan för vidare behandling.
·  Informera ALLTID ditt barns lärare/fritids när du upptäcker löss.

Barnen bör vara hemma från skolan så länge det finns levande löss, när kamningen är negativ kan de gå till skolan.

BEHANDLA ENDAST OM DET FINNS LÖSS!!! Att behandla för säkerhets skull hjälper inte och ökar risken för resistenta stammar.

Hälsningar

Skolsköterska Helene Regner Alberg helene.regner.alberg@nykoping.se
Tel: 0734331148

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...