fredag 28 april 2017

Inför v. 18

Hej,

Det sägs att det redan är dags för Valborg. Vad hände?! Idag har vi haft Valborgssamling på konstgräsplanen. Yvonne höll ett tal, vi sjöng sånger och Arvid fick berätta för skolan hur det gick i World´s Childrens prize, Vår skolas vinnare var samma som den internationella vinnaren; Emanuel Rodriguez.

Nu har vi arbetat klart med det vi ska inom medeltiden. Eleverna har denna vecka skrivit text om antingen Stockholms blodbad, Engelbrektupproret eller 100-års kriget/Jeanne d´Arc. Eleverna har också själva fått välja vilken texttyp de vill skriva. Det har blivit helt fantastiska idéer på skrivande. T.ex. är det några som skriver Jeanne d´Arcs dagbok, Jeanne d´Arcs försvarstal, en instruktion till Stockholms blodbad och en intervju med Kristian Tyrann. Det ska bli intressant att läsa dessa mästerverk i nästa vecka. I nästa vecka kommer det också bli någon form av "förhör" av medeltiden. Kanske någon form av frågesport eller liknande för att se hur mycket som har "fastnat".. =) Detta är inget man måste träna på men vill man så kan man alltid läsa texter som finns på google classroom.

Vi kommer också lägga mycket tid på vår teater då det börjar närma sig föreställning( 17/5). Vi kommer också börja samla in rekvisita till detta så kommer eleverna hem och "kräver" att de ska ha med sig saker hemifrån så är det helt ok att säga nej om det är så att eleverna "lovat" för mycket. :)

När vi är klara med medeltiden ska vi arbeta med religion. Detta kommer bli det sista i SO som vi gör detta läsår.

I svenska har vi förutom att vi arbetar med olika texttyper haft textsamtal om ett utdrag ur Ronja Rövardotter. Det blev fantastiska diskussioner om hur man tänker och tycker om det man läst. Om karaktärerna, hur de resonerar och tänker. Vi kommer fortsätta detta tisdag och torsdag i nästa vecka då vi inte blev klara, alla hade så mycket att berätta/diskutera. :)

I matematiken har vi arbetat med problemlösning och vi har också repeterat uppställningar i addition och subtraktion. Nästa vecka fortsätter vi med uppställningar i multiplikation och division. Vi kommer också att gå igenom vissa uppgifter som var med på mattetestet från förra veckan. Om vi hinner börjar vi räkna på kapitel 6 i boken som handlar om vikt och volym.

I No har vi börjat med kemi och nu lär vi oss mer om lösningar och blandningar. Vi har tränat på att översiktsläsa en text och tittat på rubriker och bilder för att snabbt kunna se vad en text handlar om. Så småningom (förhoppningsvis nästa vecka) kommer eleverna att få göra enskilda experiment och träna mer på att skriva labb-rapporter.Trevlig helg, vi ses kanske på Valborg! :)

Sofia, Peter, Yvonne, Johnny och Lucas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inför v 17

Hej Nu känns det som att våren verkligen har kommit. Hoppas det fina vädret har kommit för att stanna... Denna vecka har vi på riktigt s...