fredag 17 februari 2017

Inför v 9

Hej

Nu är vi igång med vårt ämnesövergripande tema om Medeltiden som vi valt att kalla Glimtar ur medeltiden. Vi har denna vecka först tittat på en film om Vikingatiden, summerat, diskuterat och repeterat. Det var roligt att se att så många elever mindes så mycket av Vikingatiden som vi arbetade med förra året. Våra studenter som vi har hos oss nu var mycket imponerade av vad de fick höra. 
Denna vecka har vi också hunnit börja prata om medeltidens start, Svea rikes bildande, byarna och lite om kristendomens införande i Sverige. Vi har pratat mycket om likheter och skillnader med föregående tidsperioder. Vi har också diskuterat och jämfört med hur vi har det idag. 

Vi har också pratat om hur arbetet kommer att gå till framöver. Vi kommer ju jobba ämnesövergripande så medeltiden kommer genomsyra många ämnen; historia, svenska, matematik, , fysik, kemi, teknik, engelska, bild, musik, idrott och slöjd. 

Det vi arbetar med på alla sv/so-lektionerna kommer att ligga på google classroom("Glimtar ur medeltiden"). Alla elever som varit på plats under veckan har loggat in där och läst och arbetat med de uppgifterna som finns där. Om man varit frånvarande av någon anledning så kan man logga in med koden; w1dmss. Att arbetet ligger på classroom är en fördel om man t.ex. är sjuk. Då kan man följa vårt arbete där och arbeta lite hemma. Alla uppgifter vi gör i sv/so ska skrivas/redovisas i en gul arbetsbok som eleverna fått under veckan. 
Förutom de uppgifterna som ligger på classroom så kommer vi också arbeta med olika texttyper(sv). Det kommer att ligga ca 1 skrivuppgift/vecka from v. 9. Vi har också lånat några lådor med skönlitterära böcker från biblioteket, alla med medeltidstema. Dessa är det fritt fram att låna under veckorna framöver. 

Förutom arbetet kring medeltiden så kommer vi ha ett pass i veckan där vi kommer arbeta med språklära. Detta pass kommer ligga i 3-gruppperna(tisdagar /torsdagar). 

Igår hade vi besök av Tommy från musikskolan. Han hade med sig mängder av instrument, bland annat många flöjter, som har anknytning till medeltiden. Eleverna fick titta på och lyssna på dessa samt dansa ringdans. 

På NO har vi arbetat i fysik om magneter och magnetism. Vi har kopplat arbetet till medeltiden då det var då man började använda kompasser som ett viktigt verktyg under sina handelsresor. Vi har även pratat om hur man genomförde experiment under medeltiden. Eleverna fick tillverka en egen kompass liknande den som man använde då. Nya begrepp har introducerats för eleverna och vi har diskuterat dessa begrepp i helgrupp. 

På mattelektionerna har vi repeterat positionssystemet och platsvärden. Idag fick eleverna testat en praktisk övning med enhetsomvandlingar. Vi har också repeterat tal i bråkform och decimalform. Efter lovet kommer vi att koppla matematikarbetet till temat genom att beräkna omkrets och area på olika geometriska figurer.

 Vi vill påminna om att det är studiedag den 8 mars. Då är skolan stängd men fritidshemmet är öppet som vanligt för de elever som har plats där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...