söndag 30 september 2012

Världens barn

http://start.varldensbarn.se/

Bryngelstorpskolan hjälper även i år
VÄRLDENS BARN
genom dagsverke under vecka 40 och 41


Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj. Genom en TV-gala och en riksinsamling samlas pengar in, som ska gå till arbetet för att främja barns hälsa, möjlighet till utbildning och en värdig framtid. Ett antal organisationer deltar i insamlingen och förra året samlade man in över 80 miljoner kronor.

Vi på Bryngelstorpskolan vill vara med och hjälpa till!

Tanken att aktivt bidra väcktes för tre år sedan, när vi hade besök på skolan från Uganda. Efter det har vi nu tre år i rad genomfört framgångsrika dagsverken. Vår idé är att alla elever gör ett frivilligt dagsverke för en summa på högst 50 kronor.

Barnen kan städa sitt rum, plocka ur diskmaskinen en vecka, kratta löv mm. Familjen, mormor, farfar andra släktingar eller vänner kanske vill ha ett dagsverke gjort.

Barnen tar med sina dagsverkspengar till skolan senast torsdagen den 11/10.

Det här initiativet stämmer väl in med skolans uppdrag. Att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar är ett av läroplanens mål, som vi strävar mot att uppnå. Det stämmer också in med vårt nya uppdrag att få in entreprenöriellt lärande i skolan.

Vi på Bryngelstorpskolan kan göra en stor insats!

Bryngelstorpskolans personal

http://start.varldensbarn.se/

fredag 28 september 2012

Höst


I NO jobbar barnen med årshjulet. De har pratat om hösten, vilka som fyller år då och ritat höstbilder.

Idag fredag gick vi en tur till skogen igen. Ett lätt regn föll, som sedan snabbt gick över. Vi promenerade lite längre bort mot Labro ängar denna gång. Vi pratade om olika lövträd och plockade vackra löv. Peter höll i en skogslek och Eva sjöng rörelsesånger.

Annette har tyvärr varit sjuk i två dagar, så rutinerna har blivit lite annorlunda, men barnen har varit duktiga på att anpassa sig. Vi har haft hjälp av fröknarna Ulrika och Helena vissa stunder. Lektionspasset efter lunch har vi båda dagarna suttit hela klassen tillsammans, så att Eva och Peter ska få ut sin rast. Igår tittade vi på Alfons Åberg-film, som handlade om då han började ettan, och idag läste jag Elsa Beskows bok Solägget för barnen och visade bildspel till.

Vi har haft klassråd och anteckningarna från mötet sitter på korridorsdörrarna till respektive klassrum. Våra representanter för miljöråd och elevråd har också varit på möte.

Nästa vecka kommer vi att fortsätta jobba med sagan Solägget och även repetera bokstäverna O, M, A och S. Kom ihåg att det blir innegympa.

Trevlig helg!



onsdag 26 september 2012

Gott och blandat

I matematiken har Annette och barnen tränat på ordningstalen: första, andra, tredje, fjärde, femte...

De har också jobbat med talet 5 på olika sätt. Vilka saker symboliserar fem? Handen, tärningen, romerska siffran osv.


clker.com

I musiken har Eva och barnen tränat på att klappa rytmer och sjunga många olika sånger såsom Godmorgonsång och rörelsesången Wodeli Atcha:

Wodeli Atcha

Wodeli Atcha wodeli atcha
todelido, todelido.
Wodeli atcha wodeli atcha
todelido, todelido,
Det är så mycket enkelt
Todelido, todelido
Det är så mycket enkelt
Todeli dodeli do
Wow!


På idrotten har det lekts iskus och mer fotbollsbrännboll. Peter hälsar att från och med nästa vecka blir det inomhusidrott.


clker.com

Ha det gott!

Vad finns i ägget?

Vi har haft gemensam skrivning om hur ägget kom till oss, vilka regler vi satt upp och vad vi tror det finns i ägget. Gemensam skrivning betyder att ett barn i taget ger förslag till en mening. Fröken ljudar samtidigt som hon skriver. Det här sättet att skriva gör att barnen ser hur en text blir till. De ser att ljud motsvaras av tecken, tecknen bildar ord, orden bildar meningar... Som avslutning läste vi texten tillsammans.

Barnen fick texten utskriven och fick leka bokstavsdetektiver och leta efter bokstaven S och ordbilden sa.

Ja, vad finns i ägget? Vi har jämfört storleken på kolibrins, hönans, svanens och strutsens ägg med vårt magiska ägg. Äggbilderna ger upphov till diskussion om vilka djur som lägger ägg, hur äggen ser ut, hur stora de är osv.



Det mystiska ägget verkar inte vara beskaffat som något annat, alltså skulle det kunna innehålla något märkligt.

Barnen fick fundera en stund och målade sedan sina egna hypoteser om äggets innehåll. De använde sig av kladdkritor och vattenfärg.



De fick också formulera en fråga:
- Är det en ...?
eller
- Är det ett... ?

Vi pratade om ordbilderna en och ett. Alla fick skriva sina frågor på datorn. Frågetecken (?) är också något vi pratat om och när det används.


Vi fröknar var igår på en föreläsning "Att skriva sig till läsning via datorn" och självklart provar vi på de godbitar vi fick därifrån.

Barnen är väldigt nyfikna på ägget och nu har de upptäckt ett hål i det. Det är något vitt innanför...

- Kanske är det äggvitan som syns där?

måndag 24 september 2012

Vi är på gång!

Fyra veckor har gått och ettorna är på gång. Vilken arbetslust!

Vi har jobbat med bokstäverna O, M och A och nu när vi börjar med S vet barnen precis hur de ska göra vid genomgångar och bokstavsarbete. Det blir kul att jobba då man känner sig trygg med arbetssättet.

På idrotten har det lekts kus och fotbollsbrännboll.

En liten påminnelse:
  • Om inte bloggen uppdaterats om veckan som kommer kan ni läsa i Veckologgen om vad som kommer att hända.
  • Veckologgen ska ligga i skolväskan varje dag till skolan (undantagsfall är då vi har friluftsdag, till exempel Bryngandagen).
  • Vi skriver ibland i Veckologgen andra dagar än fredagar, så därför vill vi att den alltid ligger i skolväskan.


Utvärderingen av Bryngandagen var oerhört positiv. Sexans elever kan sträcka på sig lite extra, de har fått massor med beröm!

LPP i Svenska

Här nedan kan ni klicka på länkarna och läsa de lokala pedagogiska planeringar (LPP), som handlar om vilka mål vi jobbar mot i svenska och vad som kommer att bedömas.

LPP, Svenska, läsa

LPP, Svenska, skriva

LPP, Svenska, tala och lyssna

Clker.com

söndag 23 september 2012

Bryngandagen


Bryngandagen i fredags bjöd på underbart väder och glada miner. Barnen  promenerade i åldersblandade grupper, totalt 24 st, en slinga via Labro ängar och Humlan.

Rundan uppmättes vara drygt 4 km och längs den fanns det 6 stationer där grupperna skulle samla poäng. På stationerna fick man kasta ringar, känna igen flaggor, kasta fresbee, samarbeta med boll, känna igen löv och olika träslöjdsmaterial.

Det var fantastiskt att se hur snälla barnen var med varandra och att de även tog hand om varandra på skolgården före och efter promenaden. Bryngandagen stärker sammanhållningen bland barnen på vår fina skola.

Under måndagen kommer vi att utvärdera och skriva i våra Veckologg-böcker.

onsdag 19 september 2012

Matematik, idrott, musik

På mattelektionerna tränas det mycket mönster med Annette. Vi har också gjort två långa ormar, som vi målat med mönster, som nu börjar ta form på väggarna i klassrummen.

Det blir en läxa som handlar om mönster torsdag - torsdag. Där får barnet börja göra ett pärlmönster och sedan så kan ni föräldrar försöka klura ut om ni kan fortsätta på samma mönster som ert barn. Det gäller att förstå att ett mönster kommer igen, till exempel: två röda, en blå, en grön, två röda, en blå, en grön osv.

I matematiken tränas det också på:
  • Digitala siffror och att prova på miniräknaren.
  • Att räkna 0 - 10 framlänges och baklänges - många gånger om!
  • Talens grannar: Vilket tal kommer före 4? Vilket tal kommer efter 4?
  • Siffran 3.


På musiken med Eva har det sjungits vidare på höstsången. Barnen har fått spela claves och prova på dans. Dansa med Z är den första delen i att röra sig till musik.

Igår på idrotten med Peter lekte de Akta Svansen och spelade fresbeegolf.

Annette och jag har också börjat med vår Studiegård som håller på fram till kl 14 tisdag - torsdag. Vi lockar in ett par barn åt gången från skolgården och kollar hur de ligger till i vårt läsutvecklingsschema. Om barn varit lediga, sjuka eller har behov av extraträning finns det möjlighet att jobba extra den här tiden.

Om ni har funderingar över Bryngandagen får ni gärna maila oss. Både Annette och jag är nya på skolan, men nu har vi fått höra att just denna speciella dag är det okej att ha bulle, kaka och varm choklad eller saft till fikat på förmiddagen. Torsdag innan första rasten kommer vi att träffas en stund i de faddergrupper som ska gå tillsammans.

Största delen av torsdagen kommer annars att ägnas åt Den magiska kulan-arbetet. Kom ihåg att läs- och skrivläxan ska med.

Det mystiska ägget

Den här dagen råkade vi ut för ett riktigt mysterium. När barnen strömmade in i klassrummet såg vi att någon stökat till där. Fönstret var öppet. Tre stolar var kullvälta... och det mest konstiga:

Det låg ett ägg på golvet!


Reaktionerna hos barnen skiftade, men alla var nyfikna. Några trodde att det var något fröknarna lagt dit. Några barn gapade. Andra uttryckte sin överraskning.

Barnen började spekulera över hur ägget kunnat hamna där:

- Det kan vara påskharen som varit här!
- Det kan ha varit någon som trollat hit det!
- Titta! Här är en spricka.

Bredvid ägget låg ett papper ihoprullat. Vi läste gemensamt och upptäckte att det var ett viktigt meddelande.



Meddelandet väckte en rad frågor:
  • Vad innebär "ta hand om"?
  • Vilka ska vända ägget?
  • Hur håller man det varmt?
Några barn hade svårt att låta bli ägget och ville känna på det vilket gjorde andra upprörda. Vi enades så småningom om att det nog behövs regler för hur ägget ska skötas. I våra sol-, vind- och vattengrupper diskuterade vi detta och till slut sammanställde fröken några viktiga punkter:


ÄGGREGLER

  • Kasta inte.

  • Slå inte.

  • Tappa inte det.

  • Sparka inte.

  • Vänd försiktigt.

Alla barn kommer i tur och ordning att få vända ägget. Vi håller det varmt med en filt. På skoltid får det stå på runda bordet. På fritidstid och på natten får det vara inlåst.

Kan vi öppna ägget? Kommer det att kläckas? Kommer alla att få vända ägget?

Frågorna är många...

måndag 17 september 2012

En härlig måndag

Tänk vad skönt det är att få börja flera dagar i veckan med att röra på sig! Peter ser att det är bra för våra ettor att börja dagen så och att det ger energi till resten av dagen. Idag fick de leka kedjekus och träna på att kasta fresbee.

Vi har jobbat flitigt med matte och svenska i respektive grupper. Efter lunch tittade vi på ett Fem myror - avsnitt om bokstaven M och siffran 4.

Just nu läser vi också i en högläsningsbok om Den magiska kulan-figurerna Asta, Bea och Cesar. Boken heter Lyckostjärnan och är egentligen avsedd för förskoleklassen, men den passar även för äldre barn. Boken innehåller tolv fristående avsnitt, som vi sedan samtalar om kring rätt och fel, känslor och annorlunda ord som dyker upp. Varje avsnitt har en målad bild i A3-format. Boken är väldigt tacksam att läsa för barnen för de har redan blivit väldigt nyfikna på Asta, Bea och Cesar.


Vi är väldigt glada för vårt faddersystem på skolan. Syftet är förstås att alla ska känna sig trygga och trivas i vår skola. Ettorna har faddrar i fyran. I onsdags träffades vi i smågrupper ute på skolgården. Det lektes Under hökens vingar kom, Kurragömma och olika kuslekar. Några av faddrarna, som inte kunde vara med i onsdags, kommer att dyka upp under veckan och hjälpa oss i klassrummet. Det gör att alla ettor förhoppningsvis kommer att känna sig på gott humör inför fredag då vi har vår Bryngandag. Den dagen kommer alla elever på skolan att gå tillsammans i sina faddergrupper och utföra olika uppdrag på stationer i närområdet. Ni kan läsa mer om Bryngandagen här.

fredag 14 september 2012

Tre veckor har redan gått...

Tiden går fort då man har roligt. Tre veckor har redan gått av höstterminen i ettan och nu börjar vi komma in i rutinerna. Vilka fantastiska barn vi har. De lär sig nya saker varje dag.

Skolskogen blev en regnig historia än en gång. Barnen verkar inte bekymra sig så mycket över regnet för de har bra kläder. Det enda är att det blir jobbigt då händerna blir kalla. Snart dags för rejäla vantar.

På väg till skogen fick barnen plocka något mjukt. När vi kom fram fick de ställa sig i ordning från den mjukaste saken till den minst mjuka.

Vi hade också skattjakt i lag om tre och tre. De fick leta efter ormbunke, mossa och svamp. Det var en enkel uppgift tyckte alla.

Vi prövar nu ett tag framöver att inte ta med ryggsäcken till skolskogen utan äta matsäcken på skolgården då vi kommit tillbaka. Vi har ju skog där också. De som inte hinner äta klart kan sitta kvar över rasten och mysa.

Vi har skrivit i vår Veckologg. Vi har samtalat om veckan och skrivit några meningar på tavlan om vad vi gjort. Barnen får själva välja vad de vill skriva och rita. Veckologgen är en slags fristad. Här petar inte vi fröknar med utformning av bokstäver eller stavning när barnen skriver. Titta gärna tillsammans med ert barn i Veckologgen och ge massor med beröm. Det är de värda.





Ha en skön helg!

Bryngandagen 21 september

Bild från ClipArt
För klass 1-6.
·       Dagen börjar kl. 8.10.
         Då samlas du i din Bryngangrupp direkt på morgonen.
         Den gruppen håller ni ihop med hela dagen.
         Första grupp går iväg 8.15.
                                                                                                         
·       Fikastund för alla grupper kl. 9.45 – 10.10.        
         Du fikar från din egen lilla matsäck. 
 Du får ha bulle, kaka och varm choklad denna dag om du vill.                                                    
         Tänk på våra allergiker!      
         Ta inte med NÅGOT med nötter i och ägg i ren form!
            
·       Skollunch serveras:         Du äter lunch med din grupp.
         Gruppen får matkupong av Annelie när ni kommer tillbaka till skolan.

·       Prisutdelningen sker omkring kl. 12.45.

·       Dagen är slut efter prisutdelningen ca. kl. 13.00.

Tag väl hand om varandra!
Kläder efter väder!      
Extra dryck är viktigt om det blir varmt och soligt.

      Med vänlig hälsning,
      personalen på Bryngelstorpskolan

Avlusningsdagarna 15-16 september

Dags att luskamma!

Alla kan drabbas av huvudlöss. Vanligast sker snabb löss-spridning vid höstterminsstarten. För att så få som möjligt ska drabbas så uppmanar vi alla föräldrar att kontrollera sina barns hår, även om inte ditt barn drabbats. Man kan ha löss utan att det kliar. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med löss under detta läsår.

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och är grågula till färgen. De lever enbart på huvudhåret och i hårbotten, även i rent hår. De håller sig fast i hårstråna med gripklor. De gulvita äggen, gnetterna, är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten. De kläckta äggen, som sitter längre ut på hårstrået, är lättare att se. Förekommer vanligast hos barn. De sprids genom ”huvud till huvud”- kontakt, kan inte flyga eller hoppa. Symtom är klåda (dock inte alltid), infektion i rivsår eller att det syns lusavföring på kudden eller på kragen (ser ut som svart pulver).

Hur ser jag om mitt barn har fått löss?
  • Köp en luskam på apoteket
  • Blöt håret, ta i balsam ( fuktigt – inte vått! - hår gör att eventuella löss lättare fastnar på kammen). Red ut håret först med vanlig kam.
  • Kamma nu det fuktiga håret NOGA med luskammen, från hårbotten ut mot hårtopparna. Luta huvudet över ett vitt papper eller en spegel. Med hjälp av ett förstoringsglas ser du om det finns löss.

·   Hittar du löss, behandla med medicinsk-teknisk produkt i första hand. Dessa är silikon-eller växtoljebaserade produkter. Finns att köpa receptfritt på apoteket eller hälsokostaffärer, ex Hedrin, Linicin, NYDA, Paranix m fl. Följ noga anvisningarna i förpackningen!
·   Hittar du INTE löss, och det förekommer i skolan: kamma igenom håret enligt beskrivningen ovan, helst varje dag, i 14 dagar.
Om ditt barn har löss, är det viktigt att HELA familjen kontrolleras med
 ”kamningstekniken” ovan.
·  Om korrekt behandling skett och lössen kommer tillbaka, kontakta skolsköterskan för vidare behandling.
·  Informera ALLTID ditt barns lärare/fritids när du upptäcker löss.

BEHANDLA ENDAST OM DET FINNS LÖSS!!! Att behandla för säkerhets skull hjälper inte och ökar risken för resistenta stammar.


Hälsningar

Skolsköterska                    

Äntligen läsläxa!

Idag har barnen fått med sig hem sin läs- och skrivläxa. Läxan är torsdag - torsdag, ett kapitel per vecka. Det är läseboken Den magiska kulan och en läxbok som hör till. Läseboken är till låns från skolan och läxboken är personlig. Vi har lagt böckerna i en plastficka för att de ska hållas så hela och rena som möjligt.


Läseboken finns på tre nivåer. Den gröna C-boken har mycket text och den använder vi som högläsningsbok. Vi läser ett kapitel ur den och samtalar kring ord och fraser som låter annorlunda. Vi samtalar om känslor och vad som hänt i berättelsen. Kanske någon i klassen varit med om något liknande?

Den röda B-boken har ganska mycket text också. Den är för de som knäckt läskoden och läser med ganska bra flyt.

Några barn har fått ta den röda boken fast flytet ännu inte riktigt är där. Då är det extra viktigt att de får stöttning och tränar in till att börja med en sida tills det blir bra flyt. De andra sidorna kan ni läsa tillsammans, mer som högläsning.

Den blå A-boken är för nybörjarläsaren. Här dyker många ordbilder upp som vi känner igen. Det är mycket bilder och lite text, men textmassan kommer att öka vartefter.

Innan läxan skickas hem har vi i skolan tränat att läsa texten tre gånger. Nu i början kanske barnen lär sig texten utantill. Det är ändå bra att ni försöker lästräna minst tre gånger tillsammans under veckan som går. Samtala gärna om innehållet och bilderna.

Gör lässtunderna till en positiv och mysig stund tillsammans.



Läxboken är en bok som barnet får skriva i, till en början med förälderns hjälp.



Om barnet tycker det är svårt att skriva kan ni skriva bokstäverna svagt och barnet fyller i bokstäverna. Är ni osäkra på hur bokstäverna formas kan ni titta på sidan 98 i Veckologgen. Vi tycker det är viktigt att uppmuntra att forma bokstäverna rätt, att skriva dem uppifrån och ner. Viktigast är att de bokstäver vi hittills jobbat med formas rätt.

Förutom att skriva får barnet ringa in sin känsla under lässtunden. Oftast är det en kombinerad skriv- och rituppgift längst ner på sidan.

Ni föräldrar får gärna skriva en kommentar om hur det har gått.

Lycka till med läs- och skrivläxan!

torsdag 13 september 2012

Pennfodral

Vi har sagt att det är okej att barnen har med sig pennfodral. Det kan underlätta att hålla ordning på sina nya fina färgpennor och sudd.

Bild från ClipArt.

onsdag 12 september 2012

Bokstavsarbete

Så gott som varje vecka jobbar vi med en ny bokstav. Nu ska ni få veta hur vi gör.

Vi samlas på mattan och fröken tar fram några bildkort på djur. Barnen får gissa vilken bokstav vi ska jobba med. Vi tittar på våra munnar och känner på bokstavens ljud i munnen.

Vi letar efter bokstaven i väggalfabetet.

Barnen får ge förslag på ord där de hör bokstaven. Fröken skriver upp förslagen på tavlan.

Fröken visar hur bokstaven skrivs i skrivhuset, som har tak, mellanvåning, golv och källare. Barnen tränar på att skriva bokstaven i luften med fingret.

Fröken tar fram många bilder och alla barn får varsin bild. Alla barn får säga vilket ord de har och vi andra säger efter. Var hör vi bokstavsljudet? Först, inuti eller sist? Ibland är det ett lurkort! Då hör vi inte bokstavsljudet alls.

Fröken visar en bild, till exempel på en myra. Hur många ljud hör du? Ljuda ordet och räkna på fingrarna. Vi drar streck på tavlan för varje ljud vi hör.

Vi får också lära oss en ny ordbild. Denna vecka har vi lärt oss ser. Vi läser både med gamla och nya ordbilder och tar hjälp av ritade bilder. Vi gör egna meningar, till exempel "Jag ser en mus." Vi läser för varandra och tillsammans.

När vi har haft vår samling med muntliga övningar på mattan är det dags att jobba.

Vi sätter oss på våra platser och tränar ännu en gång på bokstavsformen med fingret. Först i luften, sedan på bänken och till slut testar vi att blunda och skriva med fingret på bänken.

Bokstavsschemat får barnen jobba med i sin egen takt:

1. Spåra.
    Barnen tränar på att skriva bokstaven med fem olika färger.

   
2. Tavlan.
    Barnen kommer fram till tavlan och skriver tre stora och tre små bokstäver.
    Fröken står och tittar så att bokstaven formas rätt.


3. Vikpapper.
    Barnen får ett vikt papper som de skriver bokstaven på.



4. Bokstavshäfte.
    Barnen skriver bokstäver i ett bokstavshäfte.
    De får välja ut den snyggaste stora och lilla bokstaven.
    Fröken kommer och ritar stjärnor vid dem.



När allt detta jobb lagts ner och barnen tränat på bokstavens ljud och form går vi över till Den magiska kulans arbetsbok. Där skriver vi de finaste bokstäver vi kan och gör andra övningar som vi redan känner igen från veckan.


   

Vattenflaska

Det är viktigt att få dricka vatten då man blir törstig. De som vill får ta med sig en vattenflaska märkt med namn att ställa på diskbänken i klassrummet.

Vaggvisor, höst och ukulele

Musikläxan verkar ha blivit en succé. Många fina vaggvisor har Eva fått höra av barnen idag på musiken. Både vanliga vaggvisor som Sov du lilla videung, Bä bä vita lamm, Blinka lilla stjärna, Byssan lull till lite ovanligare som Vargsången. Nu planerar Eva att göra en Klassens vaggvisbok.

En vacker höstsång om de gula löven som faller ner från träden har de också sjungit och dessutom har alla fått spela Broder Jakob på ukulele.

Vilka talanger vi har!


tisdag 11 september 2012

Foto, musik m.m.

Fotograferingen flöt på väldigt smidigt idag. Alla var så fina, glada och duktiga på att vänta på sin tur. En lapp är utdelad för att man ska kunna logga in på Skolfotos hemsida och välja foto och vilken bakgrund man vill ha till.

I matten tränas det på siffran 2 och i svenskan på bokstaven M.

Musikläxan tills imorgon går ut på att fråga hemma vilken vaggvisa man fick höra som barn.

Sista lektionen imorgon ska vi träffa våra faddrar i fyran och leka tillsammans med dem ute på skolgården.

Vad kul det ska bli!


Bild från ClipArt.

måndag 10 september 2012

Foto på G!

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Idag blev det inte ombyte och dusch eftersom det var fotografering i gympahallen. Eleverna fick ha idrott i alla fall och idag sprang de 60 meter och hoppade längdhopp med Peter.

Vi har haft lottdragning bland de som önskade att vara med i skolans elevråd och miljöråd. Det var ganska många som ville, men tyvärr bara en från varje grupp som får vara med i respektive råd.

Det är fotografering av Norrgruppen och Sörgruppen innan första rasten imorgon, tisdag. Senare under dagen kommer elevråd och miljöråd också att fotograferas.

Så imorgon får vi smajla upp oss lite extra!


Bilden är från ClipArt.

fredag 7 september 2012

Ormbunke

Vi tränar på en bokstavssång ur boken Majas alfabet av Lena Anderson varje vecka. Denna vecka är det bokstaven O och då sjunger vi om ormbunken:

Under ormbunken satt en näbbmus så tyst
han ville nog inte av regnet bli kysst.
"Du har det bra du som bor i en skog",
sa jag och jag tyckte precis att han log.

Få se om barnen hittar någon ormbunke på Naturskolan idag.

Verkar inte bli några kyssar av regnet i alla fall!

torsdag 6 september 2012

Torsdag blev bokdag

Förmiddagen ägnades tid åt våra arbetsböcker i svenska och matte. I svenskan jobbade vi klart med bokstaven O och i matten jobbades det med diagram.

Efter lunch gick vi till Bokbussen. Några som vi gjorde både lite förvånade och glada idag var bibliotekarierna. De skulle ha behövt åka iväg emellan och fylla på med mer böcker. Var och en av barnen fick låna max tre böcker och vi uppmuntrar att åtminstone en bok ska ligga kvar i lådan i klassrummet. Den kan läsas eller bläddras i när små tillfällen uppstår under skoldagen.


Läsaktivitet på klassrumsmattan efter besök i Bokbussen.

Eva hälsar att hon har gett barnen i läxa till nästa onsdag att fråga hemma vilka vaggvisor de fick lyssna till som små bebisar.

Imorgon fredag blir det Naturskola och sedan dokumentation i Veckologgen. Marika hälsar att hon stannar hemma och kurerar sin röst.

Ha en trevlig helg!

Anteckningar från föräldramötet

Dagordningen presenteras, vi presenterar oss.

Vi arbetar efter vår läroplan, Lgr 11, för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen.

LPP – lokal pedagogisk planering. 
Målet är att LPP:er ska finnas i alla ämnen, olika ämnesområden, med anknytning till läroplansmålen och det centrala innehållet.

·         Elevinfo – skaffa inloggning för vårdnadshavare via
·         Har du redan barn i skolan kan du ha samma inloggning.
·         Här kommer alla skriftliga omdömen, individuella utvecklingsplaner och LPP:er finnas.

Vi tittar lite kort på schemat som ni alla har fått. Då vi nu arbetar som ämneslärare så kommer eleverna träffa olika lärare under skoldagen.

Marika har svenska och so
Annette har matte och no
Peter har idrott
Eva har musik

Frukt eller smörgås i skolan får man äta på rasten.

Studiegård tisd-torsd kl 13.10-14: Vi följer upp God Läsutveckling där vi kollar hur alla barn ligger till i sin läsutveckling. Möjlighet till extraträning, frivillig eller överenskommet med föräldrar kommer också att finnas.

Läromedel:
Svenska - Den magiska kulan (Marika visar bildspel om hur vi jobbar med läromedlet).
Vilken läsebok tror ni passar bäst för ert barn?

Läsebok A (blå) – för nybörjarläsaren
Läsebok B (röd) – för de elever som knäckt koden och börjar få flyt.
Läsebok C (grön) – för de elever som läser med flyt.

Mattebok - Eldorado

Läxor:
Läsläxa torsdag-torsdag. Liten läxbok med tillhörande frågor medföljer. Träna minst tre ggr på läxan. Positiv uppmuntran är det som gäller.

Läs också andra böcker tillsammans. Även om barnet lärt sig läsa själv är det kvalitetstid att läsa godnattsaga tillsammans varje kväll.
Barnen älskar våra högläsningsstunder i skolan!

Matteläxa kommer inte vara varje vecka men de blir också torsdag –torsdag.

SO/NO teman under året:
·                    Allemansrätten
·                    Årshjulet
·                    Några djur och växter
·                    Livet förr och nu
·                    Kristendom
·                    Kompisskap, rätt och fel
·                    Fjärilars liv

Satsningen på IKT: Vi hoppas att vi får läsplattor efter jullovet.

Musik med Eva: Eva berättar om vad hon gör med barnen. Julklappstips: Ukulele.
  
Mentorer:
Annette och Peter för Norrgruppen
Marika  och Eva för Sörgruppen

Mentorstid
Månd kl 13.10 – 14.00
Vi har ett rullande schema på när vi har mentorssamtal med varje barn enskilt. Vi pratar då om hur det går i skolan.

Elevledda utvecklingssamtal: Kunskapsfestivalen i december.

Hör gärna av er om ni vill ha ett lära känna samtal med oss.
    
Veckobrev fredagar? Tycker ni att informationen ska skickas via mail?
Eller räcker det med att ni tittar in på vår blogg? Man kan även fylla i sin e-mail adress på bloggen ”Follow by E-mail” och få inläggen skickade till sin mail.

Alla svarar enhälligt att bloggen är bra! Bloggen och Veckologgen räcker som information. Vi är väldigt försiktiga med bilder och vad som läggs ut på bloggen och den skrivs i positiv anda. Uppkommer det annat kontaktar vi er via mail, telefon eller personligen. Ni föräldrar når oss lättast via mail och vid behov ringer vi upp.

Titta i Veckologgen. Hjälp barnen ta eget ansvar för att titta vad som händer nästa dag och vad som ska packas ner i ryggsäcken.
  
Klassföräldrar som vill ordna trevligheter för klassen? Ingen intresserad just nu.

Skolrådsrepresentanter valdes, en från Norrgruppen och en från Sörgruppen.

Fotografering kommer att bli nu på tisdag innan 10-rasten för vår klass. Vi kommer inte ha idrott den dagen.

Ni är välkomna att hälsa på oss i skolan och vara med hela eller delar av dagen.

Vi ser fram emot skoltiden tillsammans med era mysiga barn och hoppas på ett gott samarbete med er.

Tusen tack för ert positiva bemötande!  


onsdag 5 september 2012

tisdag 4 september 2012

Tisdag

På idrotten idag har det lekts Varm korv med bröd-kus och Flaggan med Peter. Kolla igenom om ni saknar något då ni packar upp gympapåsen ikväll. En grön handduk ligger kvar här och jag vet att det fanns några omaka strumpor också.

Annette jobbar mycket med mönster på matematiken. Barnen har fått hitta på ett eget mönster och sedan har kompisen fått gissa hur mönstret ska fortsätta.



Marika har berättat att vi har en magisk dörr in till klassrummet. När vi kommer in genom den blir vi lugna, sätter oss på våra platser och lyssnar på vad fröken säger. Vi har också tränat på en ny sång Ormbunken idag ur Majas Alfabetssånger.

Imorgon onsdag är det föräldramöte. Hoppas vi ses i matsalen kl 18.30!

Föräldramöte onsdag

Föräldramöte kl. 18.30 – 20.00. Vi träffas i matsalen, där all information ges. Sedan finns möjlighet att titta i elevernas klassrum. Vi hoppas att de flesta har möjlighet att komma, men om du/ni har förhinder får du/ni gärna meddela oss via våra mailadresser.

måndag 3 september 2012

Skolfotografering

Det kommer att bli fotografering på Bryngelstorpskolan 10-11 september.
Vi meddelar då vi vet vilken dag det blir för vår klass.

Äntligen måndag!

Efter välbehövlig vila över helgen kom vi laddade med nya krafter idag. Äntligen kör vi enligt schemat och så som dagarna ska se ut.

Måndagen inleddes med idrott för mixade grupper från Norr- och Sörgruppen. Först hade den så kallade Östgruppen idrott och övriga hade antingen matte eller svenska i sina klassrum. Sedan bytte vi efter 45 min och då var det Västgruppens tur att sammanstråla för idrott.

Dagens idrottslektion med Peter bestod av lekarna Följa Peter och Doppboll. Peter hälsar att det kommer att vara utomhusidrott hela september.

Norrgruppen har haft matte och börjat med siffran 1 med Annette. Sörgruppen har haft svenska och börjat med bokstaven O med Marika.

Imorgon kör vi omvänd ordning för då är det Västgruppens tur att börja med idrott direkt på morgonen. Norrgruppen kommer att ha svenska och Sörgruppen får ha matte. Schemat delas ut på föräldramötet och då får ni en klarare bild av hur det kommer att se ut.

Alla dagar efter lunch samlas vi i klassrummet och oftast har vi högläsning. Vi stannar ibland i texten och samtalar om ord och begrepp som kanske är svåra att förstå eller om hur personerna i berättelserna kan känna sig.

Vi har alla läst Lejon på taket av Finn Zetterholm och Jens Ahlbom. Lasse Maja-böckerna är också favoriter. Barnen älskar våra lässtunder!





Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på by...